RS: Raahen Wanhan apteekin jouluikkuna
Wanhan apteekin kokoelma on yksi Suomen arvokkaimmista farmasia-alan kokonaisuuksista.
Kokoelmaan kuuluu muun muassa puisia rohdoslaatikoita apteekin alkuajoilta, satamäärin eri vuosisadoilta peräisin olevia lääkepulloja, vanhimmat niistä 1700-luvulta, monenlaisia lääkkeiden valmistuksessa tarvittuja välineitä, keraamisia pyöreäkantisia ”runtipurkkeja”, joita on käytetty rohdosten ja kemikaalien säilytykseen, lääkkeiden myyntipakkauksia 1800-luvulta. Monissa rohdospurkeissa on jopa vanhoja lääkeaineita jäljellä.
Pirunpaskaa ja kiimakärpäsiä
Vanhaan aikaan lääkkeet valmistettiin apteekissa. Suuri osa lääkkeistä oli peräisin rohdoskasveista. Apteekkari kasvatti yrttejä omassa ryytimaassa, joka oli Rantakadun varressa. Lisäksi hän osti paikkakuntalaisilta luonnonyrttejä kuten sianpuolukoita, katajanmarjoja, mustikoita, voikukkia ja virmajuuria.
Pirunpaskaa (=hajupihkaa) käytettiin eläinlääkinnässä, mutta sillä lääkittiin myös ihmisten suolistotauteja. Perimätiedon mukaan pirunpaska auttoi keuhkoputkentulehdukseen ja lievitti hysterian oireita. Purkillinen espanjankärpäsiä on säilynyt apteekin varastossa. Niitä käytettiin jauhettuna erityisesti vetolaastareissa, joiden avulla ”vedettiin tulehdus pois”. Ihovaivojen lisäksi näitä myrkyllisiä pörriäisiä annettiin kiimaa herättävänä rohtona kotieläimille, lehmien lisäksi sioille ja lampaille.
Tiedetään ihmistenkin kokeilleen espanjankärpästen vaikutusta, mutta ne kokeilut olivat hengenvaarallisia. Rooman keisari Augustuksen vaimo livautteli espanjankärpästä vieraittensa ruokiin, jotta saisi nämä hairahtumaan kaidalta polulta ja voisi sitten kiristää heitä. Markiisi de Saden väitetään antaneen prostituoiduille orgioissa vuonna 1772 aniksen makuisia pastilleja, joita oli terästetty espanjankärpäsillä. Tästä seurasi myrkytyksiä ja kuolemantapauksia. Ja Sade joutui vankilaan.
Pärekorintipoilla humalaan
Kieltolain (1919-1932) tarkoituksena oli kitkeä juoppous Suomen kansasta. Näin ei kuitenkaan käynyt. Kieltolakia kierrettiin kaikin mahdollisin keinoin. Apteekkarilta pyydettiin pirtureseptiä tuon tuostakin – sikojen lääkitsemiseen.
Pärekorintipoillakin sai hyvät humalat. Oikeasti niitä käytettiin muun muassa hillitsemään yskää joko sellaisenaan tai yskänmikstuurojen yhtenä ainesosana. Tipat auttoivat ripulitaudeissa ja toimivat kipulääkkeenä. Niitä käytettiin erityisesti lastenlääkinnässä, koska aine on tavallista oopiumitinktuuraa miedompi ja vatsaystävällisempi.
Hoffmannin tipat olivat 1800-luvulla ja 1900-luvun alkupuolella käytössä ollut yleislääke, joka oli valmistettu sekoittamalla yksi osa eetteriä ja kolme osaa spriitä. Tipat olivat kieltolain aikana suosiossa ja niitä myytiin yleisesti käytettäväksi alkoholin korvikkeena. Tipat nautittiin sokeripalaan imeytettynä.
Lähde: Raahen seutu.